Knaap Bouwbedrijf BV
Groeneweg 36
3059 LC Rotterdam - Nesselande

Postadres
Postbus 24
2760 AA Zevenhuizen (ZH)

Telefoon
010 - 222 10 10

E-mailadres
info@knaapbouwbedrijf.nl

Leerbedrijf
 
Directeur-bestuurder René Mascini van Woonpartners Midden-Holland: ,,Ik vind het mooi dat Knaap Bouwbedrijf nu erkenning krijgt als één van de beste leerbedrijven in Nederland en feliciteer het bedrijf en de leermeesters graag met dit mooie resultaat.’’

Presentator en tekstschrijver Harm Edens kwam met een cameraploeg en een megafoon naar de locatie waar Knaap Bouwbedrijf op dit moment aan het werk is voor Woonpartners, in de Bomenwijk in Waddinxveen. Daar voert het bedrijf een fors grootonderhoudsproject uit. Binnen korte tijd verzamelden alle medewerkers en leerlingen zich bij de bouwkeet. Daar interviewde Harm Edens een aantal mensen. Vervolgens reikte hij een certificaat uit en werden twee ‘meshdoeken’ opgehangen met de tekst Beste Leerbedrijf Bouw 2014. Daarna was het tijd voor een feestelijke foto én taart.

De medewerkers en leerlingen waren blij verrast met de onderscheiding. Tansu (21) doet de HBO-opleiding Bouwkunde. Ze gaat volgend jaar afstuderen. ,,Ik loop hier nu 5 maanden stage en dat bevalt goed. Het is niet zo’n groot bedrijf, maar groot genoeg om alle facetten van de bouw te leren kennen. Bovendien is iedereen hier gelijk. Er wordt niet op leerlingen neergekeken en ook als stagiair kun je gewoon bij de directeur binnenlopen.’’ Cors (19) noemt Knaap Bouwbedrijf in één woord ‘geweldig’. ,,Dat komt mede door de gezelligheid, de sfeer onderling is echt goed.’’

‘Mooie resultaat’

Bij Knaap Bouwbedrijf werken ruim 40 medewerkers. ,,We onderhouden nauwe contacten met opleidingsinstituten als SPB, De Driestar en andere scholen. We hebben eigenlijk altijd wel zo’n 15 tot 20 procent leerlingen binnen ons bedrijf, waaronder leerlingen timmerman, metselaars en stagiairs. Zij worden begeleid door 6 leermeesters’’, aldus directeur Arjan van der Spek. Hij runt samen met directeur Leo van der Knaap het bedrijf.

,,Ik ben zelf ooit als leerling begonnen bij een bedrijf, in 1981. Dat was een lastige tijd voor de bouw, net als nu. Ik ben blij dat ik destijds de mogelijkheid kreeg om ervaring op te doen en vind het belangrijk om ook de huidige generatie kansen te bieden'', benadrukt Arjan van der Spek. ,,Zo haal je bovendien talent binnen en hou je het bedrijf jong.’’

Knaap Bouwbedrijf werd eind mei genomineerd voor de onderscheiding, samen met zes andere bedrijven. De vier categoriewinnaars in de subcategorieën bouw, infra, gespecialiseerde aannemerij en middenkader strijden vervolgens om de hoofdprijs voor Beste Leerbedrijf Bouw & Infra 2014. Deze uitreiking vindt plaats tijdens de Relatiedag van Fundeon op dinsdag 11 november.

‘Investeren in talent’

Ook voor Woonpartners zijn activiteiten in de keten ‘Wonen, leren en werken’ een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De corporatie is er als werkgever bij gebaat dat veel jongeren zich aangetrokken voelen tot werken in de bouwsector en in de volkshuisvestingssector. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in talent, met het oog op de toekomst.

Dit doet de corporatie onder meer door gastlessen te verzorgen voor basisscholen en middelbare scholen en door zelf veel stageplekken en werkervaringsplekken aan te bieden. De corporatie heeft bovendien in alle contracten met aannemers en bouwbedrijven vastgelegd dat ook zij jongeren de mogelijkheid moeten bieden om werkervaring op te doen. Willen ze daar niet aan meewerken, dan krijgen ze eenvoudigweg geen opdrachten. Zo worden ook de leveranciers van Woonpartners gestimuleerd om van het begeleiden en opleiden van jongeren écht werk te maken.

Ook een andere partij waar Woonpartners Midden-Holland mee samenwerkt, gooit hoge ogen als leerbedrijf. Kees Wijsman van Vink Bouw uit Nieuwkoop is samen met twee anderen genomineerd voor Beste Leermeester Bouw & Infra 2014. Vink Bouw heeft voor Woonpartners het project Gouwe Oever in Boskoop gerealiseerd, dat onlangs werd opgeleverd.